Wat zijn ERC20 tokens

ERC20 is een ‘protocol standaard’ op het Ethereum netwerk. ERC20 is een protocol waarin een set commando’s staan welke Tokens moeten implementeren. ERC20 is geen technologie, software of code. Het is een technische specificatie, als een token deze specificaties implementeert dan is het een ERC 20 token.

Het ERC20 protocol standaard: https://theethereum.wiki/w/index.php/ERC20_Token_Standard bevat basis functies dat iedere token zou moeten implementeren om verhandeld te kunnen worden. De basis functies zijn bijvoorbeeld; verzenden van token, opvragen saldo van een willekeurig adres en het totaal aantal tokens beschikbaar.

Blockchain technologie is erg kostbaar, daarom zijn deze tokens actief op de Ethereum blockchain zodat er geen eigen blockchain techniek onderhouden hoeft te worden.

Voordat het protocol ERC20 er was, schreef iedere ICO zijn eigen code voor deze basis functies. Zelfde functionaliteiten hadden dus verschillende namen, en om tokens met elkaar te laten ‘praten’ moest de code van beide tokens vergeleken worden, en was het telkens complex maatwerk om dit te laten werken.

Met het ERC20 protocol kunnen exchanges gemakkelijk nieuwe tokens toevoegen om deze verhandelbaar te maken op hun platform. Zo kan iedere token met elke andere token in theorie verhandeld worden.

ERC20 bewerkstelligt dus meer uniformiteit, minder risico en het reduceert complexiteit.
Theoretisch zou een nieuwe ERC20 token niet eens een exchange platform te hoeven benaderen om de token op de exchange te krijgen, omdat het ERC20 protocol gebruikt wordt kunnen de exchanges deze token via de ERC20 standaard gemakkelijk toevoegen aan het rijtje met ondersteunde tokens.

Het ERC20 protocol zorgt voor een meer volwassen en innovatief Ethereum platform en blockchain.

Een actuele lijst, gesorteerd op de totale marketcap in dollars vind je hier:
https://etherscan.io/tokens