Handleiding – Ledger Nano S

De Ledger Nano S is een “hardware wallet” voor Bitcoin, Ehtereum en andere altcoins en tokens, je hebt bij de Ledger Nano S de mogelijkheid om meerdere soorten digitale munten op te slaan. Bij een betaling vanaf de Nano S moet er altijd een bevestiging gedaan worden op de Ledger voordat de opdracht wordt uitgevoerd.

Op het moment van schrijven is er een levertijd van ongeveer één maand. De Ledger Nano S wordt verstuurd vanuit Frankrijk en ziet er zo uit:

Er is een uitgebreide instructie in het Engels te vinden op de site van de leverancier: https://www.ledgerwallet.com/start , maar hier zal ik hem in het Nederlands beschrijven.

Op de Ledger zitten 2 knoppen, je gebruikt deze om door het menu te navigeren, door beide knoppen tegelijk in te drukken ga je naar het volgende menu, of bevestig je de invoer. Door op de linker knop te drukken ga je naar links in het menu, en met de rechterknop naar rechts.

Er zijn een aantal korte stappen benodigd om de ledger nano s klaar te maken voor gebruik.

Stap 1. Pak de ledger uit, en verbind de meegeleverde USB kabel aan de ledger en aan je PC.

Stap 2. Volg de instructies op het schermpje van de Ledger. (Zie stap 3)

Stap 3. Kies een pincode (en noteer deze), je hebt deze code nodig iedere keer dat je je Ledger gebruikt, na 3 verkeerde pin-pogingen achter elkaar zal de ledger zich resetten naar fabrieksinstellingen, je hebt dan de 24 woorden phrase nodig die je in stap 4 opschrijft om hem te herstellen.

Stap 4. Je krijgt nu 24 woorden te zien, dit is je ‘recovery phrase’, een rij van 24 woorden die je nodig hebt bij verlies of herstel van je Nano S, het is dus zeer belangrijk om deze woorden op te schrijven op het meegeleverde vel. Na het opschrijven van deze 24 woorden zal je een ‘steekproef’ krijgen door een aantal woorden uit de lijst te kiezen en deze te zetten bij het juiste nummer.

Stap 5. Je bent nu klaar met het instellen van je Ledger Nano S, het is nu tijd om apps op je computer te zetten. Zie hier een voor lijst met apps; https://www.ledgerwallet.com/apps, het makkelijkst is om eerst ‘Ledger Manager’ voor Google Chrome te installeren: https://www.ledgerwallet.com/apps/manager

Heb je nog geen Google Chrome, download deze dan hier: https://www.google.com/chrome/browser/features.html?brand=CHBD&gclid=CjwKCAjwos7NBRAWEiwAypNCe2DeIs59O4GzPGXJ5IcSYmNY1tFfdMAbCFeDznkFIAxTDHl3z3NegBoCTJgQAvD_BwE&dclid=CJKJj7-BmtYCFR6Wdwodhh0M_A

Stap 6. Na de installatie van Ledger Manger kun je firmware van je Ledger Nano S updaten.
Doe dit je door het openen van de Ledger Manager en te kiezen voor ‘FIRMWARES’, let op dat je op je Ledger moet bevestigen dat Ledger Manager wijzigingen mag uitvoeren op je Ledger.

Bij Applications kun je bijvoorbeeld de Bitcoin app installeren. Heb je dit eenmaal gedaan, dan heb je de Ledger Wallet Bitcoin app voor Google Chrome nodig: https://chrome.google.com/webstore/detail/ledger-wallet-bitcoin/kkdpmhnladdopljabkgpacgpliggeeaf?hl=en
Bij het openen van de App moet de Ledger Manager app gesloten zijn, na openen van de Bitcoin app dien je op de Nano Ledger S de app ‘Bitcoin’ te openen. Kies de eerste keer in de wizard voor een ‘Segwit’ adres en ga verder.Je hebt nu je Bitcoin Wallet gemaakt op je Nano Ledger S!

Voor Ethereum en alle coins die worden ondersteund door de Ledger Nano S herhaal je bovenstaand proces, maar in plaats van de Bitcoin wallet installeer je een andere, een overzicht van de apps is hier te vinden: https://www.ledgerwallet.com/apps

Er is voor lang niet alle ‘tokens’ zoals EOS, OMG, Aragon, TenX enzovoorts een standaard wallet/app voor de ledger beschikbaar. Om deze tokens toch op je ledger op te slaan kun je gewoon de coins naar je ETH wallet adres sturen, om vervolgens weer coins te versturen, of je saldo te bekijken gebruik je vervolgens MyEthereumWallet.com: https://www.myetherwallet.com

Ga naar “Verzend Ether & Tokens” en kies daarna voor Ledger Wallet

Voor je je ledger ETH en token saldo kunt inzien op de website van MyEtherWallet moet ‘browser support’ aan staan, dit doe je door de Ethereum app op je ledger te openen en vervolgens te gaan naar: settings -> browser support -> en selecteer YES.

Druk nu op Verbind met Ledger Wallet.

Je ziet nu een aantal adressen staan, deze zijn allemaal gemaakt door je Ledger, kies bijvoorbeelde eerste optie en selecteer Ontsleutel je wallet.

Klik rechts op ‘Load Token Balances’

Je ziet nu het saldo van je tokens:

Als je enkel je saldo wil bekijken en niets hoeft te versturen kun je ook ‘Etherscan.io’ gebruiken. https://etherscan.io vul rechtsboven je ETH adres in en druk op GO. Vervolgens zie je onderstaand scherm.

Je ziet hier je ETH saldo, en bij ‘View Tokens’ zie je je Tokens en hun waarde.

Zo stel je dus je Ledger Nano S in, nogmaals, zorg dat je je 24 woorden recovery phrase goed bewaard!

Om je Ledger Nano S te bestellen, klik op onderstaande afbeelding:
Ledger Wallet protects your bitcoins